Privatekonomi 101

news
code
Author

Jakob Johannesson

Published

December 11, 2022

Privatekonomi handlar om att hantera dina pengar på bästa sätt för att uppnå dina mål och drömmar. Det handlar om att analysera dina kostnader och utgifter, att betala av dyra skulder först och att skaffa en buffert för att vara redo att gå minst tre månader utan inkomst.

En bra början är att analysera var du står just nu. Är du redo att flytta hemifrån eller har du någon stor utgift som kommer inom kort? Är du i skuld till någon och behöver betala av den så fort som möjligt? Genom att analysera din nuvarande ekonomiska situation kan du ta reda på vad du behöver göra för att komma vidare.

När du har analyserat din nuvarande situation, är det viktigt att betala av dyra skulder först. Skulder med hög ränta kan dra ner din ekonomi på lång sikt, så det är viktigt att ta itu med dem så fort som möjligt.

Efter att ha betalat av dyra skulder är det dags att skaffa en buffert. En buffert är en summa pengar som du har tillgång till om du plötsligt skulle bli av med din inkomst. Genom att ha en buffert kan du vara redo att gå minst tre månader utan inkomst, vilket ger dig tid att hitta en ny lösning om du blir av med din nuvarande inkomstkälla.

När du har en buffert kan du börja tänka på att bygga en portfölj. En portfölj är en samling av investeringar som du har för att öka din inkomst på lång sikt. Ett bra sätt att bygga en portfölj är att ta 10 procent av din inkomst och investera varje månad. På så sätt kan du gradvis öka din portfölj och öka din inkomst på lång sikt.

En annan strategi för att bygga en portfölj är att ta 50 procent av din lönehöjning och investera den. På så sätt kan du fortsätta att bygga din portfölj även efter att du har börjat investera regelbundet.

Det är viktigt att komma ihåg att du endast ska investera pengar som du inte behöver. Du ska inte behöva ta ut pengarna som du investerat, utan de ska vara placerade på börsen under minst 5 år. Redo att börja investera? Läs min introduktion till investeringar!