Kom igång med ett Månadssparande - Praktisk guide

Personal
Investing
analysis
Praktisk guide för dig som vill komma igång med ditt sparande
Author

Jakob Johannesson

Published

December 17, 2022

Innan du läser vidare rekommenderar jag att du läser mitt tidigare inlägg om Månadssparande!

Att komma igång med ett månadssparande kan vara en bra sätt att få kontroll över sin ekonomi och skapa en buffert för oväntade utgifter eller för att spara inför en stor investering. En vanlig metod för att spara på lång sikt är att öppna ett ISK, ett investeringssparkonto.

Ett ISK är ett sparkonto som är skattebegänsat, vilket innebär att du kan spara pengar på ett säkert sätt utan att behöva betala skatt på dina vinster. ISK-konton är oftast öppna hos en bank eller en nätmäklare, och det finns många olika alternativ att välja mellan, såsom SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank och Danske Bank. Nätmäklare som Avanza och Nordnet erbjuder också ISK-konton.

Att öppna ett ISK är enkelt och du kan oftast göra det online. När du har öppnat ditt ISK kan du börja för över pengar till det. Det kan vara bra att börja med ett par tusenlappar för att få en grund att stå på, men du kan självklart sätta in mer eller mindre beroende på vad du har råd med och vad du vill spara till.

När du har satt in pengar på ditt ISK kan du börja titta på olika investeringsalternativ. Du kan köpa aktier eller fonder, beroende på vad du känner dig mest bekväm med och vad du tror kommer att ge dig den bästa avkastningen. Det kan vara bra att prata med en rådgivare eller göra lite research på egen hand innan du bestämmer dig för vad du ska investera i. Du kan läsa mer om fonder här och aktier här.

När du har valt dina investeringar kan du konfigurera ett månadssparande, vilket innebär att du automatiskt sätter över en summa pengar från ditt vanliga konto till ditt ISK varje månad. På så sätt kan du enkelt bygga upp ditt sparande över tid utan att behöva tänka på det.

Det är viktigt att komma ihåg att alla investeringar innebär en risk, så det är viktigt att du har en bra grundkunskap och förståelse för vad du investerar i innan du sätter in pengar i någon fond.

Vad kan du förvänta dig av dina investeringar? Läs mitt tidigare inlägg om Börsen över tid. När du är klar med att ha igång ditt sparande så är snöbollen i rullning, härligt! Nu har du gjort halva resan, du har fått igång sparandet, nästa steg är att sitta på händerna och att inte mörda din pengamaskin.