All good things come in four?

Reflektioner
Books
Vad har förtroende, ikigai och receptet för att må bra gemensamt? Samtliga består av fyra konkreta steg för att åstadkomma något som de flesta anser är abstrakt och omätbart. Här är vad jag hittat!
Author

Jakob Johannesson

Published

June 16, 2024


All good things come in four?

Vad har förtroende, ikigai och receptet för att må bra gemensamt? Samtliga består av fyra konkreta steg för att åstadkomma något som de flesta anser är abstrakt och omätbart.

Förtroende består av fyra konkreta steg: värderingar, avsikt, kompetens och track record. Delar du värderingar, förstår avsikten för handlingen, ser kompetensen och tidigare resultat så kan du ha gott förtroende.

Ikigai kommer från den klassiska japanska boken som pekar på att du gör det du har passion för, kan få betalt för, är något som världen behöver och det du är bra på. Spenderar din tid i snittet av cirklarna når du Ikigai.

Välmående är även det av fyra konkreta handlingar: fysisk aktivitet, psykisk hälsa, mentalt fokus och spirituell reflektion. Samtliga går att avsätta tid till och du märker omgående hur du kommer att må bättre.

Charlie Munger dyker ofta in på konceptet om mentala modeller för att navigera världen och genom att läsa böcker som Speed of Trust, Ikigai och 7 Habits of Highly effective people kan du lära dig hur någon abstrakt kan vara något konkret och materiellt.